Jury har i år varit fotograf Tore Hagman. Hans motiveringar kan du läsa i anslutning till de fem prisbelönta bilderna här nedanför. Därefter finner du de fem bidragen som får ett hedersomnämnande.
Vårgårda Fotoklubb gratulerar vinnarna och tackar alla som deltog i vår fototävling!
(© respektive fotograf)
Första plats – Katarina Holmström, Rester av ett löv
Inte sällan bygger bra naturbilder på enkelhet. Men i det här avseendet är det inte lika i betydelsen att de är enkla att skapa. Oftast är det precis tvärtom. Jag vill tro att det är så med just den här bilden. Man lägger sig inte ner på marken i all hast och knäpper.

Bilden av lövet är i ett stadium av upplösning. Fotografen har haft en vision och vet vad som krävs för att allt ska stämma. Inga störande detaljer. En spegling av motivet som inte tar överhand utan mer blir en antydan. Diagonalen genom bildytan, den mjuka s-formade linjen av stjälken där nätet av de återstående bladdelarna är fäst.

Bilden är gestaltad med en stark känsla för det personliga. Det är en bild som sammanfattar kretsloppet i naturen. Den beskrivet dess sårbarhet. De sköra sammanhangen som är så lätta att skada. Det är också en bild av oss själva. Av människan! Vi lever våra liv, skrumpnar, faller undan och ger plats för det nya, det spirande.

Andra plats – Jan von Steijern, Vintermorgon i Rondane
Det vilar en stram skönhet över denna bild. Den hade inte varit av betydelse om det inte varit för ljuset. Det träffar på rätt ställe och leder blicken. Till detta bidrar också rytmen av toppar och dalar, den rena snön och den mörkare för- och bakgrunden.

Jag har fäst mig starkt vid bilden och kan inte riktigt slita mig från den. Jag letar efter ord för att beskriva vad jag känner. De blir många; renhet, kyla, vildmark, orördhet, naturlig skönhet. Svartvitt när det är som bäst.

Tredje plats – Marie Gustafsson, Isgrotta
Det finns flera anledningar till att man fäster sig vid vissa bilder mer än andra. Det kan vara att motivet visar något man inte sett tidigare, att det är fångat på ett personligt sätt, eller att det kanske är gestaltat med en teknik som inte är allmängiltig.

Den här bilden är dokumentär, men ger ändå en lite säregen upplevelse då den förmedlar en blandad känsla av både det verkliga och overkliga. Till kvaliteerna bidrar tonerna i blått och avsaknaden av andra färger. Men också klippblocket och vågrörelserna i isens högdagrar som leder blicken så fint mot de runda grottöppningarna. Genom dessa ingredienser får bilden en behaglig balans och stämning.

Fjärde plats – Håkan Liljenberg, Gläntan
En bild kan aldrig bli riktigt bra enbart för att den välkomponerad eller för att den har ett vackert ljus. Det måste finnas ett innehåll! Den här har vad som behövs för att göra den intressant. Innehåll, uppbyggnad och ljus. För att vara en djurbild är den ovanlig eftersom fotografen inte haft ambitionen att framhäva djuret med tydlighet och skärpa.

Här vilar det goda resultaten snarare på ett stort mått av känsla. Den har ett drag åt det poetiska hållet. Hjorten är visserligen huvudmotivet, men ljuset, färgtonerna och inte minst oskärpeområdets vackra teckningar gör detta till en helt annan bild än de man kan se i t ex jakttidningar.

Femte plats – Hans Ölander, Berget i sin spegel
Jag gissar att den här bilden är tagen i Island. Många intressanta bilder har vi sett från detta land under senare år. Där finns ett stort utbud av spektakulära naturmotiv och det är därför lätt att förstå varför många vill resa dit. Ofta påminner bilderna om varandra, eftersom platserna inte sällan är de samma.

När det gäller igenkännande miljö är den här bilden inget undantag. Men den skiljer ändå ut sig. Ljusgenombrottet bland de tunga molnen förstärker färgskiftningarna i bakgrundsmassivet. Speglingen bidrar till att bygga upp bilden och ge den djup. Vad jag också fäster mig vid, är den mittplacerade kratern mitt i bilden. Och sist men inte minst, den omgivande svarta sanden som blir en viktig del av innehållet. Det är en bild med mycket känsla.

Hedersomnämnanden

Utan inbördes rangordning.
Rolf Andersson – Kråka i snö

Ulrika Arnell – Höst i min trädgård

Wenche Dahle – En vinterdag

Jens Lax- Höst i skogen

Katarina Holmström – Omfamna mig


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!